Pocieszne grzybki

Kurze nóżki, lisiczki albo łasiczki. Od pokoleń tak bardzo darzymy sympatią kurki, że doczekały się wielu ludowych imion. Duszone, smażone, mrożone. Rarytas sierpniowych grzybobrań! Lekkostrawne i aromatyczne. Bogate w karoten. Są dobrym źródłem białka i choć witamin oraz minerałów w nich niewiele, to jednak warto z nich korzystać, bo pięknie się prezentują, pachną i smakują. Po prostu cieszą. Dobrze zniosą mrożenie. Będą jak znalazł późną jesienią.

 

Jesteś zainteresowany bezpłatnym dostępem do pełnej wersji artykułu i całego archiwum?

Zaloguj się poniżej, jeżeli nie posiadasz konta - zarejestruj się.

Źródło: Gwiazdy Mówią nr 35/2011
Zobacz również:

Bannery w artykułach

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania