Wyszukiwanie po tagu: magiczna kuchnia
Łącznie 20 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Pikantny gulasz z cieciorki

Można go przygotować błyskawicznie albo pozostawić w spokoju do dłuższego duszenia.

Gąski, gąski do pieca!

Nasze prababki dobrze przeczuwały, że gęsi tłuszcz to samo zdrowie. I jadły go, aż im się uszy trzęsły.

Rosołoterapia

O uzdrawiającej mocy rosołu mówiły już nasze prababcie. Dziś to pewne!

Twój magiczny kredens

Wiesz, że gotując, możesz jednocześnie czarować? Wystarczy, że w odpowiedni sposób użyjesz ingrediencji, które masz we własnej kuchni.

Im cieplej, tym lepiej

Chcesz przetrwać zimę bez grypy? Zamiast sałatek, tościków i jogurcików jedz sycące, gorące posiłki. Z produktów, które z natury rozgrzewają.

Dynia dla zdołowanych

Koloroterapia na talerzu? A czemu by nie! Weźmy taką dynię. Jesień, wydając ją na świat, wie, co robi.

Słodycz z kolby

Bywa, że słodkie, czyli kaloryczne, chodzi za nami chodzić cień – czy tego chcemy, czy nie. Co więc zrobić, by życie smakowało i wagą nie przybijało?

Gruszka miłości

Tak nazwali bakłażan (oberżynę) Hindusi już 4 tysiące lat temu. Z pewnością wiedzieli, co mówią, bo w sprawach erotyki akurat są mistrzami.

Jak śliwki w kompot

Leczą anemię, pobudzają do pracy rozleniwione jelita, poprawiają nastrój, a do tego pięknie „spłaszczają” brzuch.

Papryka made in China

Według starożytnej medycyny chińskiej istnieje dodatkowa pora roku, pora przejścia między sezonami. To Dojo..

Chłodno, chłodniej, chłodnik!

Klasyczny botwinkowy, marchewkowy, szczawiowy, szpinakowy, jabłkowy, bułgarski... Który chłodnik jest najlepszy?

Królowa warzyw

Zupełnie niezasłużenie kapusta ma opinię pospolitej i ciężkostrawnej.

Morelowy sezam

Są źródłem żelaza w ilości wręcz hurtowej, a dzięki temu – wielkim wsparciem dla anemika.

Jarzynowy crème de la crème

Zupa. Kojarzy się nam z uczuciem ciepła i wspólnoty. Jest wyrazem troski i akceptacji.

Wisienka na torcie

– Może zrobimy dżemik wiśniowy, mój ulubiony…? – rozmarzył się przy śniadaniu mój mąż.

Bób – smak lata

To najwdzięczniejsza wakacyjna przekąska, jaką można sobie wyobrazić. I w dodatku zdrowa.

Pora na kalafiora

Najbardziej wartościowe są białe, ale uprawia się również kremowe, pomarańczowe, zielone, fioletowe. Są naprawdę prześliczne. A jakie zdrowe!

Truskawki inaczej

Letnie targowiska i stragany uginają się od tych radośnie czerwonych, soczystych i słodkich owoców.

Ziemniaczki zdrowsze od jabłka!

Dlaczego ziemniak kojarzy się niektórym tak mało szlachetnie? Przecież zanim trafił pod strzechy, raczyli się nim na dworach wielcy koronowani!

Witaminki prosto z botwinki

Gdy na straganach i targach pojawiają się pierwsze pęczki botwinki, znaczy to, że lato jest już blisko.

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania