Wyszukiwanie po tagu: kuchnia
Łącznie 20 znalezionych pozycji.
Pokaż # wyników na stronie:

Morelowy sezam

Są źródłem żelaza w ilości wręcz hurtowej, a dzięki temu – wielkim wsparciem dla anemika.

Wisienka na torcie

– Może zrobimy dżemik wiśniowy, mój ulubiony…? – rozmarzył się przy śniadaniu mój mąż.

Bób – smak lata

To najwdzięczniejsza wakacyjna przekąska, jaką można sobie wyobrazić. I w dodatku zdrowa.

Słodycz w strączkach

Radośnie zielone, soczyste, słodkawe kuleczki. Wspaniałe jako przegryzka. Wciągają jak pistacje albo fistaszki. Z tą różnicą, że są o niebo lżejsze.

Pora na kalafiora

Najbardziej wartościowe są białe, ale uprawia się również kremowe, pomarańczowe, zielone, fioletowe. Są naprawdę prześliczne. A jakie zdrowe!

Ziemniaczki zdrowsze od jabłka!

Dlaczego ziemniak kojarzy się niektórym tak mało szlachetnie? Przecież zanim trafił pod strzechy, raczyli się nim na dworach wielcy koronowani!

Jak mrozić owoce

Nie wystarczy tylko wziąć je jak leci i machnąć do zamrażarki. Żeby po rozmrożeniu nie zaszkodziły, trzeba je wcześniej właściwie przygotować.

Karczoch: serce, które leczy

Kojarzy się bardziej z królewskim rarytasem niż z warzywem ze straganu.

Złoto Inków na talerzu

Tak komosę ryżową (quinoa) okrzyknęli przodkowie dzisiejszych mieszkańców Peru.

Rabarbar wraca do łask

Choć to warzywo, wszyscy traktują je jak owoc. Może dlatego, że świetnie gasi pragnienie w kompocie i doskonale smakuje pod słodką kruszonką?

Szparagi dają rozkosz

Afrodyzjak rzymskich cezarów, chińskich mandarynów i królów Francji. Znany z powodu oryginalnego smaku, niezwykle wymagającej uprawy i zbioru, a także nieprzyzwoitego, fallicznego kształtu ;)

Słodkości rodem z Biblii

Co jadał Chrystus? Ile wspólnego ma stół z obrazu Leonarda da Vinci z naszym współczesnym? Z ciekawości sięgnęłam do Biblii...

Na ryby!

Znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę A i D, selen, fluor, magnez i wapń.

Rzodkiewka wiosnę czyni

Rzodkiewka w całości nadaje się do spożycia. Nie tylko bulwy, ale też liście mają wyjątkowy smak i wartość odżywczą!

Fiołki i bratki na przystawkę!

Kwiatki nie tylko przyjemnie się wącha. Kwiatki równie fajnie się je!

Eliksir z wysoką kulturą

Słońce coraz mocniej grzeje. W przyrodzie zapanowało radosne ożywienie, ale…

Kurkuma: złoto na talerzu

Chociaż Hindusi kopcą papierosy jak lokomotywy, są jednym z najzdrowszych narodów świata. Sekret? Kryje się w ich ukochanej, żółtej przyprawie.

7 grzechów głównych przy stole

Najpowszechniejsze błędy żywieniowe, które mają największy wpływ na nasze zdrowie.

Cukier kradnie energię!

Jeśli chcesz naprawdę poczuć moc, sięgaj po odżywcze naturalne przekąski jak: suszone owoce, orzechy, prażone pestki dyni i słonecznika czy muesli. No i po banany!!

Kipi kasza...

...kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów!

Archiwum - Gwiazdy mówią

Przeglądaj archiwum z:

Gwiazdy Mówią - aktualne e-wydania

Wróżka - aktualne e-wydania